Деца заболяват от нарколепсия след ваксиниране с Pandemrix

    Досега  12 страни са съобщили в Световната здравна организация (СЗО) за случаи на нарколепсия при деца след ваксинация  срещу сезонния грип H1N1. Нарколепсията е  рядко нарушение на съня, което се изразява в пристъпи на внезапно заспиване и внезапна сънливост през деня.

    Това заболяване се проявява при деца и юноши на възраст от 4 до 19 години, след като са били ваксинирани с препарата Pandemrix- ваксина срещу пандемичния грип А (H1N1), произведена от GlaxoSmithKline.

    За страничните ефекти на тази ваксина  съобщават 12 страни. Повечето такива случаи са регистрирани в три европейски държави – Финландия, Швеция и Исландия.
    При това  нарколепсия не се наблюдава при деца под четири години или тези над 19 години.

    Консултативния комитет към СЗО по ваксини  продължава да разследва всички тези случаи, но на този етап е решено да не се оттегля  ваксината от пазара.

    Експертите отбелязват, че нарколепсията е тясно свързано с генетично предразположение. Данните във Финландия показват, че пациентите с нарколепсия в страната имат определен генотип – (HLA) DQB1 0602). Експерти не изключват, че някои фактори на околната среда също може да имат отношение към такива прояви.

    Експертите продължават да изучават всички фактори за възможната  връзка на нарколепсията с пандемичната ваксина. Окончателен доклад по този въпрос ще бъде представен не по-късно от 31ви Август 2011.

    http://www.un.org/russian/news/fullstorynews.asp?NewsID=15038

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *