Учени възпитаха гениално куче

    Mного собственици  на кучета  се хвалят, че техните домашни любимци  ги разбират от половин дума и са много, ама много умни. Въпреки това нито едно куче в света не може да се похвали с такава гениалност, каквато притежава Чейсер. Това уникално  куче от породата бордер коли, разбира над 1 000 думи.

    Всичко започва с това, че двама психолози от Уофордския колеж в Спартанбърг (Северна Каролина), професор Рийд и д-р Пили решили да определят дали има ограничение за броя на думите, които това куче, което се смята за една от най-интелигентните породи кучета, е в състояние да запомни.
    „Искахме да проверим хипотезата, че бордер коли има специална склонност към разбирането на човешкия език“ – казва Пили.

    В хода на експеримента, който продължава три години, съобщи телевизия „Фокс Нюз“, учените са се опитали да   обучат кучето  да  идентифицира  и намира предмети по името им – в случая с Чейсер те са ползвали различни играчки. Според Рийд и Пили, те са използвали и  специален метод на преподаване.

    Първо, те показвали на кучето само един предмет, а няколко месеца по-късно добавяли още един. И така, бавно и постепенно, учените са успели да обучат кучето да разпознава  1022 различни играчки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *