Турският премиер Ердоган постави ултиматум на Европейския съюз

    Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган   публикува   на страниците на списание Newsweek отворено писмо до ЕС, което може да бъде определено  като ултиматум.

    В статията си той отбелязва, че след случилите се в света  икономически и политически събития, нови световни сили, включително  Бразилия, Индия и Турция, играят важна роля в световната икономика. По думите му това, че „Г- 7“ се превърна в „Г-20″, трябва да доведе до разширяване на клуба на управляващите световната общност – Съветът за сигурност,  за сметка  на “ супердържавите“ – Бразилия, Индия и, разбира се, Турция. Що се отнася до отношенията с ЕС,  Ердоган отбелязва, че Турция вече не е страната, която чака пред вратите на ЕС. „Нашите европейски приятели трябва да разберат, че турско-европейските отношения се  придвижват към  повратна точка. Ние вече не сме страна, която желае да чака на вратата,   като послушен молител“- казва Ердоган и представя визията си за състоянието на нещата в Европа и Турция.

    Определяйки състоянието на пазара на труда и социалните грижи в европейските страни като „коматозни“, тяхната икономика „застойна“, а  обществото – „старческо“,  Ердоган определя  ролята   на Турция в Европа като спасителна. Според него, заради собственото си спасение Европа се нуждае от „икономическата и демографска динамика“ на Турция. Той  се позовава на прогнози на OECD, според които до 2050 г. Турция ще стане втората по големина икономика в Европа. „Турция има  мощ, от която се нуждае ЕС“, – пише Ердоган.

    „Турция се превръща в глобален и регионален политически играч, като   използва “ мека сила “ (soft power). Ние  провеждаме активна политика от Балканите до Близкия изток и Кавказ. Това не е романтично неоотоманство – това е реална политика (realpolitik), основана на една нова визия за световния ред „- пише   турският министър-председател.

    В подкрепа на тези политики турският премиер дава пример с участието си в Афганистан, Ирак и балканските дела, а дори и въпроса  за ядрената програма на Иран. „В новия световен ред, който променя посоката на съотношението на силите, Европа се нуждае от Турция, за да се изгради по-силен , по-богат и по-широкообхватен съюз. Надявам се, че европейците ще разберат тази реалност,   когато няма да е твърде късно „- пише Ердоган.

    „Мнозина твърдят, че Турция няма реална алтернатива за Европа. Може би това е така, но обратното е вярно: Европа няма реална алтернатива на Турция „- обобщава своите разсъждения турският министър-председател.

    „И така, как стоят нещата? Защо  малки и икономически слаби страни бяха   приети в Европейския съюз, а за отказа  за влизане в Европейския съюз на голяма и силна Турция винаги се намират причини? „- пита Ердоган и   дава отговор.

    “ Понякога си мисля, че може би само силата на Турция е нейното препятствие по пътя и  към Европейския съюз „.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *