Китайският стелт бил готов?

    Снимки от очаквания нов  китайски изтребител тип „стелт“   и ракети, предназначени за унищожаване на самолетоносачи, предзвикват опасения, че Китай доста преди очакваната дата ще си обезпечи  превес на военна сила в западния Тихи океан, пише „Гардиън“.

    Тези високотехнологични оръжия ще бъдат пречка за ВВС и ВМС на САЩ при демонстрация на сила в района на Тайван и в други крайбрежни зони около Китай, според журналистите Джонатан Уотс и Джулиън Боргер.

    Според вестника, новината за тези нови оръжия дойде в деликатен момент – точно преди срещата на върха, когато Барак Обама и президентът Ху Цзинтао ще се опитата да изгладят двустранните разногласия.

    „На снимката изглежда е прототип на изтребителя J-20 на пистата. Снимката циркулира в Интернет от  миналата седмица и подгрява предположенията, че китайският изтребител пето поколение ще излети  по-рано от очакваното „- се казва в статията. Засега не е ясно кой е направил снимката и какви са неговите мотиви да я публикува.

    Според експертите, че това е първата известна снимка на самолета, оборудван  с руски двигатели  в съчетание с корпуса  на самолета от САЩ Air Force-F 22 „стелт“, който е невидим за радарите. Вероятно, J20 ще бъде  приет на въоръжение  само след няколко години, но министърът на отбраната Гейтс ще трябва да ревизира прогнозата, че изтребител пето поколение ще се появи в Китай не по-рано от 2020.

    Китай е също така реконструира и самолетоносача от Украйна и иска да построи собствен през 2020. „По-непосредствената заплаха е фактът, че Китай модернизира балистичната ракета  DF-21Д  за удари по американските самолетоносачи. Тези разработки са отишли по-далеч, отколкото се смяташе досега „- пише вестникът. Според адмирал Робърт Уилърд, командир на американския Тихоокеанския флот, тези  ракети са  стигнали до етап на „начална оперативна готовност.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *