Медведев: В случай на терористична атака ще употребим въоръжените си сили

    Русия в случай на терористично нападение от страна  на чужда държава е готова да използва за защита въоръжените си сили. Това, както съобщава РИА Новости, е заявил руският президент Дмитрий Медведев по време на среща с индийски студенти.

    „Ако Русия е обект на терористично нападение от чужда страна  и ние сме уверени, че именно тази държава прикрива терористите, ние ще защитим нашите национални интереси, включително и чрез използване на въоръжените си сили, както  и други възможности, които има държавата в сферата на безопасността. В това никой не бива да се съмнява „- е казал  руският държавен глава.

    Задавайки въпроси на Медведев, студентите свързаха терористичните  атаки в Мумбай през 2008 г. с Пакистан и попитаха как Русия би  действала в подобна ситуация. „Позволете ми да не обвързвам  актове на тероризъм с дадена страна, но аз ще отговори като цяло. В редица  случаи ние сме длъжни да защитаваме живота и здравето на хората с  всички налични средства. Нашето законодателство дава на президента на Русия такива права“- казва руският лидер.

    Той припомни, че през 2008 г. Русия и се е наложило да се защитава, когато става въпрос не за терористично, а за военно нападение от един от нейните съседи – Грузия.

    „В резултат на въоръжено нападение от страна на грузинските власти бяха убити наведнъж повече от 50 руски миротворци, които бяха на територията на самообявилата се тогава Република Южна Осетия. Ние трябваше да отговрим. Това предизвика доста различна реакции в света, но аз нямам абсолютно никакво съмнение, че сме действали справедливо и обосновано, и че всички решения, взети тогава са били в областта на правото, защото защитавахме живота и здравето на руските граждани и хора, които са живели заедно с нас „- каза още  Медведев.

    Източник: rosbalt.ru

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *