Депутатите от кръга "Vertu" не се явиха в етичната комисия на НС

    Едва един депутат от 16-те, замесени в скандала „Верту“, се яви на заседанието на парламентарната комисия по етика. Тя беше свикана от председателя на парламента Цецка Цачева. На нея обаче присъства единствено депутатът от БСП Румен Такоров.

    Припомняме, 16 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и „Атака“ станаха жертва на експеримент на bTV и в.“168 часа“. Те получиха покана за презентация на нови скъпи телефони, като им бяха обещани безплатни промоционални бройки. Народните избраници напуснаха парламента, където се гледаше спорният данък „Колиба“ и попаднаха в „клопката“ на журналистите.

    Малко по-късно осемте депутати от ГЕРБ, отишли на промоцията, се извиниха на избирателите на управляващата партия за постъпката си и предоставиха на парламентарната група половината от своите заплати за месец декември. Средствата ще отидат за благотворителност.

    Междувременно стана ясно още, че  лидерът на РЗС Яне Янев е забранил на депутатите на РЗС, посетили презентацията на телефоните „Верту“, да отидат  на днешното заседание на комисията по етика.

    Тази комисия на практика е инфантилна и импотентна, категоричен бе Янев. Според него постановката „Верту“ е целяла отклоняване на вниманието от важните проблеми в държавата.

    Бойко Борисов не е в състояние  да спре разпада на държавността, категоричен бе лидерът на РЗС. Той обясни, че ще накаже депутатите си, когато премиерът каже как ще накаже Цветан Цветанов и Андрей Иванов за техните прегрешения.

    След дълги дебати комисията не прие да бъде направено изслушване на сгафилите депутати, не бе изслушан и единственият явил се – Румен Такоров. От членовете на комисията присътваха само председателят Валентин Николов от Атака, Бойко Великов от БСП и Димо Гяуров от Синята коалиция. Днешното заседание не уважиха представителите на ДПС и ГЕРБ.

    Единствено Валентин Николов гласува „за“ изслушваното, а Великов и Гяуров – „въздържал се“. В началото на заседанието на комисията стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са изпратили писмо до Николов, с което го уведомяват, че няма да присъстват.

    Герберите са изпратили и вчерашната си декларация, с която се самосанкционират с половин заплата. Всяко лице, което е поканено от парламентарната комисия, е длъжно да се яви, припомни Николов.

    Конфузът на VERTU -депутатите можете да видите тук:

    120 лева получава на ден депутат – видео

    Според Гяуров депутатите от „партията Верту“ не са извършили нарушения, тъй като парламентът няма приети етични правила. Затова и по негово мнение е безсмислено изслушване на депутатите и излизане на комисията със становище по случая.

    Цецка Цачева от своя страна заяви: народното събрание няма правомощия при липса на писани морални норми, но ние трябва да имаме позиция по случая. Според нея трябва да се набележат стъпки, с които да се предотвратят други подобни случаи.

    За Цачева най-укоримото в поведението на депутатите е фактът, че те са се възприели като вътрешен елит на Народното събрание. Припомняме, в поканата в депутатите беше записано, че тя е до 80 „представители на висшия елит“.

    Не бива да се крием, изтъкна председателят на парламента и допълни, че Народното събрание е вкарано в режим на обяснение.

    След като изслушването му отпадна, Такоров посочи, че не се чувства виновен, а е подведен и не е чувал преди за марката „Верту“. След като получил поканата, се обадил на телефон уж на организаторите, който бил посочен в поканата, за да попита каква е стойността на телефона, за да го закупи.

    „Организаторите“ му обяснили, че няма нужда да го прави, защото щял да бъде представен нисък клас телефони. Депутатът показа пред медиите своя мобилен телефон – марка „Нокиа“ на стойност 500лв. (На промоцията той обясни, че личният му GSM е по-скъп от този, който щели да му представят – бел.ред.)

    Такоров каза още, че мислел, че след като щели да му демонстрират нисък клас телефон, стойността му щяла да е между 100 и 130 лева.

    Готов съм да седна на детектор на лъжата, заяви червеният депутат. Готов съм да си подам оставката като народен представител, ако се докаже, че лъжа, допълни той и подчерта още един път, че се чувства подведен.

    Той е готов и да се подаде оставката в мига, в който и премиерът Борисов си подаде оставката. Със случая с Калина Илиева и той беше излъган и самият той си призна, че е излъган, посочи Такоров. По думите му Калина Илиева излъгала премиера за над 6 млрд. лева.

    И той беше излъган, и аз съм излъган, изтъкна социалистът.

    Депутатът обясни, че посетил промоцията в качеството си на заместник-председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към парламента. На въпрос на news.bg как като зам.-председател на тази комисия не е чувал за въпросната марка, Такоров отговори, че се е запознал с елитните телефони, след като се прибрал вкъщи и потърсил информация в Google. Тогава разбрах, че в България има шест телефона от тази марка, заяви той.

    От глобалната мрежа депутатът се информирал и за стойността на телефоните, стана още ясно от думите на Такоров.

    След заседанието парламентарният шеф Цецка Цачева оправда отсъствието на депутатите от ГЕРБ, предполагайки, че някой от членовете на комисията е предупредил герберите, че няма да има изслушване. Тя обясни, че е отишла в комисията с готови предложения за етични правила за поведението на депутатите.

    Тези хора бяха подложени на упреци от страна на партията и парламентарната група, заяви Цачева по повод сгафилите гербери.

    Стана ясно, че тя е разочарована от несъстоялото се днес изслушване. Всички присъстващи членове на комисията обаче отрекоха да са предупреждавали депутатите от ГЕРБ.

    http://news.ibox.bg/news/id_1031440643

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *