Путин се обиди заради Батман и заплаши Запада с ядрени оръжия

    Руският премиер Владимир Путин даде интервю на легендарния водещ на Си Ен Ен Лари Кинг. Той заяви, че Русия ще увеличи ядрените си сили, ако САЩ не ратифицират новия договор за стратегическите нападателни оръжия, говори  за публикациите в  WikiLeaks, поиска да не се намесват в „суверенния избора на народа“ и обеща да помисли за нов президентски мандат.

    „Това не е нашият избор. Ние не искаме това да се случи. Но това не е заплаха от наша страна. Ние просто искаме да кажем, че това е всичко, което ние очакваме, ако не се стигне до споразумение „, – каза Путин. За Вашингтон ще бъде „много глупаво“ да пренебрегне собствените си интереси, каза Путин и добави, че ако това се случи, тогава ние ще трябва да отговорим по някакъв начин, включително с развитието на нови ядрени технологии и ракети.

    Според руския премиер, ако в САЩ Сенатът не ратифицира договора, Русия ще бъде принудена да се въоръжи срещу „новите заплахи“, свързани с плановете на САЩ за разполагане на противоракетна отбрана в Европа. „Казват ни, че това е направено с цел да се защитят срещу ядрени заплахи от страна на Иран“, – каза Путин. „Но такива заплахи сега няма“ – подчерта той.

    Путин коментира и изтичането на документи на американскот външно министерство, които баха публикувани на 29 ноември от WikiLeaks. Според Путин, сравняването му с Медведев с героите от комиксите Батман и Робин е неетично.

    „Въпросът е в това, че нашето сътрудничество е важен фактор във вътрешната политика. Въпреки това, честно казано, ние не подозирахме, че тя (оценката от взаимодействията ни) ще бъде направена с такава  арогантност, грубост и толкова неетично „- каза министър-председателят.

    На свой ред, Лари Кинг цитира откъс от преписката на щатския министър на отбраната Робърт Гейтс, в която се заявява, че Русия вече не са демокрация, а на власт са спецслужбите. Путин нарече това твърдение „дълбока грешка“ и заяви, че американската демокрация също така е далеч от идеала.

    Извадки от интервюто на Лари Кинг с Путин са публикувани на сайта на  CNN.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *