Posted inБез категория

Новият ледников период настъпва

На фона на безпрецедентно  студеното време в Европа и  Русия, както и силно обезпокоителните прогнози на синоптиците за следващите месеци, водещи експерти по климатичните промени предупреждават, че нещата все повече ще се влошават.

„Наблюдаваните през последните десет години екстремни метеорологични явления, съществено се различават по сила и продължителност от историческите средни стойности. В затоплящия  се свят те ще стават все повече „- каза д-р Ghassem Asrar, ръководител на  Световната програма за изследване на климата.

От трибуната на конференцията в Канкун на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, експертът призова всички правителства за осигуряване на по-големи инвестиции в инфраструктурата за наблюдение на екстремните метеорологични явления.

Експертът представи данни от наблюденията върху природните бедствия през последните години: засушавания, бури, горещи вълни и изключително ниски температури. Сред събитията бяха откроени  наводненията в Пакистан и страшните горещини  в европейската част на Русия през лятото на 2010 година.

„Силата на такива събития, както и честотата на тяхната поява са очевидно във възходяща тенденция“, – каза д-р Asrar пред репортери, като   отбеляза, че повечето от наблюдаваните явления имат ясен регионален характер. Това означава, че руската зима ще бъде студена, а  летната аномалия от тази година би могъл да се случи с голяма вероятност и в близко бъдеще.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *