Взрив на свръхнова може да лиши Земята от озоновия слой

    Американски учени съобщиха, че до Земята скоро ще достигнат остатъци от експлозия на свръхнова звезда, разположена   от нас на повече от 3 000 светлинни години.

    Силата на   звездната експлозия, наречена Т Pyxidis,  е 20 милиарда, милиарда, милиарда мегатона в тротилов еквивалент. Въпреки че звездата е   на разстояние от нас на около 3 260 светлинни години, според галактическите стандарти, това е достатъчно близо и взривът може да лиши Земята от озоновия и слой, пише „Innovanews“.

    Астрономи от университета във Villanova на Филаделфия съобщават, че Международният ултравиолетов изследователски спътник им е показал  истинската същност на T Pyxidis.

    Оказва се, че това  система от две звезди, едната от които е бяло джудже, което  непрекъснато поглъща газ и устойчиво нараства. Когато процесът достигне критична точка, звездата ще се взриви.

    Робин Скагел, вицепрезидент на Британското общество за популярна  астрономия, казва, че макар експлозията да е неизбежна, докато той се случи, може мине не толкова малко време.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *