Изкуствени рифове ще почистват водите на Черно море

    По крайбрежието на България ще бъдат монтирани изкуствени рифове за пречистване на Черно море. Това съобщи ръководителят на Техническия институт на Варна, пише Realt.

    Проектът за почистване на крайбрежните води е разработен  от български и украински учени в рамките на Международния Черноморски научен форум. Вече е получено разрешение от българските власти за изграждане монтиране на изкуствените съоръжения в морето.

    По замисъла на учените, на рифовете трябва да се образуват колонии от миди, които са своеобразен  филтър за морската вода. Те не само унищожават малките „морски отпадъци“ и почистват дъното, но и филтрират морската вода.

    Рифовете ще бъдат изработени от стоманобетон. Диаметърът им  ще е  от 3 до 5 м, а теглото – 4 тона. Изкуствените рифове ще се инсталират на дълбочина от 10 до 18 м.

    ървоначално те ще се появят около  курортните  селища Обзор и Черноморец. След това мидите ще  започнат да пречистват водата в  Синеморец и Приморско. Два рифа ще бъдат  спуснати в морето в близост до град Созопол.

    Първоначално проектът ще бъде финансиран от Националната фондация за научни изследвания на България.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *