В САЩ предотвратиха нов 9/11

    Над САЩ надвисна нова терористична заплаха: US разузнавателни служби заловиха на летищата в Лондон и Дубай  две пратки с взривни вещества, адресирани до еврейските религиозни институции в Чикаго. Вече е установено, че зад неуспялата терористична атака стои йеменска клетка на „Ал Кайда“, която Барак Обама след инцидента заплаши, че ще унищожи.

    Подозрителните пратки са намерени на 28 октомври на борда на товарни самолети, пристигащи на летищата в Лондон и Дубай  от Йемен и минаващи през САЩ транзит.  Медиите за смъртоносните пратки научиха едва на следващия ден, но дори и тогава беше съобщено, че бомби не са намерени, а само странни предмети – принтерни касети.

    Въпреки това на американските летища веднага бяха засилени мерките  за сигурност.  Освен това, най-големите американски компании FedEx  и UPS са преустановили превоза на товари от Йемен.

    Нещо повече: Вчера изтребители на САЩ бяха вдигнати във въздуха за да придружат пътнически самолет на път от Обединените арабски емирства в Ню Йорк. Въпреки това на журналистите бе съобщено, че е трябвало да се контролира този полет заради товар от Йемен.

    Но разтревожените американците не повярваха, че причината за всичко това са касети за принтер и Барак Обама нямаше как да не  потвърди наличието на взривни вещества, намерени в товарите. В този случай той нарече намереното „реална терористична заплаха“ за САЩ.

    Веднага след тази декларация излезе с изявление президентският  съветник на Обама по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренан. Той съобщи, че информацията за пратките с бомби е дадена на американските разузнавателни агенции от властите на Саудитска Арабия, а помощ са оказали и разузнавателните служби на ОАЕ, Великобритания и някои други страни.

    Вече е известно, че пратките са били пълни с един от най-мощните експлозиви – pentrit.  Вярно е, че засега не е известно къде точно терористите са щели да взривят бомбите – в самолета или при доставката до получателя. Според съобщения в медиите, една от тях е трябвало да се задейства от СИМ-карта на мобилен телефон, намиращ се във вътрешността на принтера, където бил поставен експлозивът.

    http://www.utro.ru/articles/2010/10/30/933523.shtml#1652

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *