Бедствено положение в Унгария заради химическото замърсяване

    Унгарското правителство обяви бедствено положение в три области в западната част на страната след аварията на хвостово хранилище ден по-рано, при която загинаха най-малко трима души, съобщи „Ройтерс“, като се позовава на унгарската осведомителна агенция MTI.

    В бедствено положение са областите Дьор-Мошон-Шопрон, Веспрем и Ваш.

    Kaкато по-рано съобщи 30 думи , голяма авария в химически завод в Унгария е парализирала живота в няколко селища в западната част на страната. Загинали са няколко души, съобщава радио „Ехото на Москва“. Според РИА „Новости“ загиналите са двама, а ранените 60.

    Случилото се е резултат на експлозия на резервоар с токсични отпадъци от производството на алуминий, след която токсични вещества са залели няколко села.

    Експлозията на резервоара с червена кал е станала в голямо предприятие за производство на алуминий Ajkai Timfoldgyar Zrt на 160 км западно от Будапеща. В селото Колонтар медици са оказали помощ на 62 пострадали, девет от тях са били хоспитализирани в тежко състояние. Според ръководителя на местните спасители Дьорд Бакоша след експлозията от резервоара са изтекли 600-700 000 кубически метра токсични отпадъци. Повечето от пострадалите са получили изгаряния на кожата и очите.

    Жителите от района са евакуирани. На помощ на спасителите са изпратени военни и два хеликоптера. Полицията разследва инцидента.

    Токсични отпадъци, които вече са попаднали в потоци и реки, според експертите скоро може да се окажат в река Дунав. За да предотвратят това, са привлечени и специални подразделения за химическа защита. Червената кал е неразтворима утайка при производството на алуминий. Тя съдържа алкални и тежки метали и представлява заплаха за околната среда и за човека.

    Във връзка с инцидента в Западна Унгария е спряно движението на железопътния транспорт.

    ИЗТОЧНИК

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *