Пролетарии от всички страни се съединяват срещу Брюксел

    Супермащабни протестни акции  се провеждат във всички европейски страни (без България-б.ред). Основният лозунг на протеста е:

    Защо за изхода от  кризата трябва да платят обикновените хора?

    Особено мощни демонстрации се провеждат в Гърция, Испания, Италия, Португалия, Франция и Ирландия.

    В основен център на протестите се превърна  Брюксел. Тук присъстваха десетки хиляди профсъюзни активисти, дошли от различни страни на ЕС.

    Основното искане на демонстрантите е да се спре рязкото намаляване на социалните разходи. Сега в страните от ЕС, по искане на Европейската комисия се правят широки съкращения в социалната сфера.

    На практика това означава замразяване на заплати, пенсии, помощи за безработица, както и  повишаване на възрастта за пенсиониране. Така например, Гърция в продължение на три години трябва да намали социалните разходи с 30 милиарда евро.

    Според Комисията, без такова драстично намаляване на социалните разходи, страни от ЕС като Гърция, Испания, Португалия, Италия и Ирландия, няма да могат да излязат от икономическата криза. Ето защо в тези страни са и най-мощните протести. В Испания  протестите се превърнаха в ожесточени сблъсъци с полицията. Също така се твърди, че много размирици има и в Гърция, там също е било  много неспокойно през цялата нощ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *