Подводници укротяват тайфуните само за един час?

    Японският производител на хидравлични устройства Ise Kogyo патентова  в Индия и страната си ( предстои и в САЩ) подводница, чиято цел е да … укротява тайфуни.

    Идеята е проста: ураганите получават силата си поради загряването на океана. За формирането на тайфун е необходимо температурата на водата да е 25-25,5 ,  а за да не отслабва – 26,5 ? C.

    А сега си представете една флота от 20 подводници , подредени пред приближаващия тайфун. Всяка подводница е съоръжена с осем помпи (20 м дължина, 70 см в диаметър), които могат да засмукват от 30-метрова дълбочина и да изливат в горните слоеве на океана 480 тона охладена вода в минута.

    В рамките на един час   подводният флот ще понижи температурата на повърхността с три градуса в район с площ от  57,6 хиляди кв. м ?, а от тайфуна няма да остане и следа. Вероятно.

    Остава да се разрешат два „малки“ проблема: да се научим да  предсказваме точния път на урагана и да се разбере дали можем да постъпваме  с природата по този начин. (Ами ако се окаже изведнъж, че  тайфунът е една много важна част от глобалната екосистема, за чиято роля все още нищо не знаем?)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *