10 000 чиновници са разстреляни в Китай

    Китай отменя смъртното наказание за 13  икономически престъпления- такъв  законопроект вече е представен в парламента. За последните години той не е първият за облекчаване на санкциите в страната. Но дори и след приемането на закона, Китай ще остане световен лидер в броя на смъртните присъди.

    Да се попадне в състава на смъртното наказание в Китай може по 68 членове – това е най-дългият списък на планетата. Миналата година там са били екзекутирани повече хора, отколкото в останалата част на света.

    Така че съкращаването на смъртните присъди с 20% – е сериозно  решение. Все пак  скептиците смятат, че броят на присъдите няма да бъде ограничен значително, защото по тези 13 членове смъртна присъда рядко се дава.

    Но като цяло  борбата срещу икономическата престъпност в страната се води с голям размах. През последните 10 години са били екзекутирани около 10 000 служители. Последният ярък пример – смъртните присъди на заместник-министъра на обществената сигурност на Китай Джън Шаодун и заместник-кмета на Пекин Лю Чжихуа.

    Осъждат на смърт не само чиновници. Преди една година , беше осъден на смърт бившия шеф на най-голямата корпорация в Китай Sinopec Чън Тунхайi. След няколко месеца – най-младата в страната милионерка   28-годишната и У Ин. През февруари тази година прокуратурата повдигна обвинение и на милиардера търговец на  електроника Хуан Гуан Юю.

    Снимка: АР – В Китай разстрелват без да гледат в очите жертвите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *