Появиха се фарове, които не заслепяват и на "дълги" светлини

    Преди много години бяха изобретени фарове, които при поява на насрещна кола, автоматично превключват на „къси“. Но системата не работеше много добре.

    Френската компания Valeo се е договорила с японски партньори, компанията Ichikoh, за пускане в производство на системата  BeamAtic Premium, за предотвратяване на заслепяването на насрещно движещите се водачи без да се налага да се сменят дългите светлини.

    Миналата есен на международното изложение Equip Auto  Голямата награда на иновационната система получи системата за главно осветление    BeamAtic Premium от Valeo. Нейният секрет е – плавната настройка на лъча в зависимост от пътните условия.

    Камерата, фиксирана в  колата до огледалото, вижда както приближаващите, така и и изпреварващите автомобили. Когато например се появи автомобил в насрещното движение във фаровете с BeamAtic Premium се издига малък подвижен екран, който изрязва само един тесен сектор от лъча, насочен към насрещното движение. Компютърна програма за разпознаване на образи проследява  насрещно движещия се автомобил и съответно премахва лъча от този участък на пътя. Насрещно движещите се автомобили възприемат тази кола, сякаш е на „къси“ светлини, но за собственика  на BeamAtic Premium картината е различна: той продължава да е на „дълги и   добре вижда пътните условия.

    По същия начин, системата може да коригира светлината, когато някой задминава. Първите комплекти на  BeamAtic Premium компанията Ichikoh ще пусне този месец.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *