Учените изясниха кога и как да се бият децата

    Родителите, които пошляпват децата си до  двегодишна възраст са изложени на риск в бъдеще да се изправят пред проблеми в поведението на детето. Същите рискове има и  за семействата, където се практикува телесното наказание  и след като детето навърши шест. В списание Child Developmen са  публикувани наведнъж  две статии за родителите , които бият децата си. Американски психолози от няколко  университета са наблюдавали  няколко големи (от 250 до 2,5 хил. души) групи от деца в продължение на 11 години, като са правили оценка на методите на образование, семейни грижи и поведението на детето по  време на детството и по-късно в юношеството.

    Едно от изследванията показва интересна закономерност. Спокойните  тийнейджъри са израснали сред децата, които са пошляпвани  или  много малко, или пък въобще не са бити. А тези, които са наказвани непрекъснато, за разлика  от небитите им връстниците, по-късна са имали проблемно, а  дори и криминално поведение.

    Друго проучване, в което участват най-малките (на възраст от една година за три години), е установено, че боят се отразява особено неблагоприятно върху развитието на детето, а върху  деца на възраст от две до три години по-късно не оказва сериозно влияние върху агресивността им.

    На пръв поглед, някои от констатациите на американски психолози изглеждат тривиални. Например, такива, че с възрастта на децата се наказват по-рядко, и напляскването отстъпва място на  порицанието. Въпреки това, показва проучването, не винаги броя на телесните наказания намалява с възрастта. А там, където побоят става семейна традиция, рискът от трудни   юноши се увеличава.

    Някои експерти, включително и Сюзън Нюман, социален психолог и клиничен психолог вярват , че боя и напляскването не носят нищо друго освен проблеми за децата в юношеска възраст.  По принцип, през последните десет години, препоръките за шляпане на малки деца- от две до шест години в педагогическата литература са много по-малко. Според един изследовател, Робърт Лазарели, да се  направят окончателни заключения е трудно, защото често се случва, че някои деца са първоначално по-активни и поради това родителите са по-склонни да ги бият, а ефект има само ако получите консултация от училищни психолози.

    Според Лазарели, можем да кажем недвусмислено, че пошляпването до една година е вредно, а след шестта година в най-добрия случай е безполезно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *