Многоженството в Русия и Монголия все повече се разраства

    Изследванията на многоженството в Русия ще научи англичаните да оцеляват в условията на икономическа криза, смята „Гардиън“. Или поне така казва един антрополог от университета в Кеймбридж, Каролин Хъмфри, специалист по общества в отдалечените райони на бившия СССР. В продължение на много години Хъмфри изследва живота на хората в Бурятия. Хъмфри билa шокирана да научи, че легализирането на полигамията в Русия е поискано от много жени. Както се оказва, аргументите в полза на полигамията, изложени в Русия и Монголия, имат икономически мотив. Основните проблеми – демографска криза: в Русия има 9 милиона по-малко мъже, отколкото жени. Националистите в Русия смятат, че многоженството ще увеличи раждаемостта, а мюсюлманите подчертават: полигамията е вкоренена в ислямската традиция, увеличава у мъжете чувство на отговорност, помага в борбата срещу бедността и неморалността.

    „Невероятно, но факт: двете групи видиждат в полигамията средства за лекуване на язвите в съвременното общество“ – пише вестникът.

    Хъмфри също се фокусира върху проблемите на селата, където недостигът на мъже се усеща още по-остро, тъй като ходят на война, алкохолизират се, а и се изселват за работа и животът на една самотна жена е много труден в домашни условия. „Селските жени казват, че легализирането на многоженството ще бъде за тях подарък от съдбата: ще имат право на финансова подкрепа от мъжете, децата ще наследяват баща си, ще получат достъп до обществени блага“ – обяснява антропологът.

    В действителност в Русия и Монголия легализирането на полигамията е невъзможно, но образованите жени от Улан Батор, където поради алкохолизъм е твърде голям недостигът на достойни мъже, те са изградили свой механизъм на полигамия. Вместо законен брак, жената има за себе си любовник – по правило женен, с добро образование. Децата от тези съюзи се отглеждат от майка си и нейния клан. Обществото разглежда такива връзки съвсем спокойно, а самите монголки не се стремят да узаконят полигамията – те се опасяват, че ще загубят своята независимост, смята още антропологът.

    Източник: The Guardian

    Б.Ред. Всъщност като се замислих се оказа, че и в България нещата не са кой знае колко различни, само че засега все още не се повдига открито въпроса за полигамията. Макар че доста мъже и жени го практикуват- не тихомълком, но и без да парадират с това.

    Какво ли мислят читателите?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *