Жените след менопауза са вредни

    Съществуването на жените след менопаузата им е еволюционно неизгодно. Това сензационно заключение е направено от Анна Кахел от Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ (Германия).

    А от гледна точка на вулгарния дарвинизъм, бабите дори заплашват  естествения подбор, тъй като за техните грижи се консумират твърде много от и без това ограничените ресурси на семейството, които могат да бъдат посветени на отглеждането на плодородно потомство.

    Хората – това са единствените примати, при които жените живеят твърде дълго след своя репродуктивен период. И дълго време  учените са смятали, че са решили загадката на такова биологично предимство.

    Досега се е смятало, че бабите оказват огромна помощ при възпитанието на децата. Защото, от една страна, те имат свободно време, и от друга страна, голям опит, така че естественият отбор е принудил жените да живеят в продължение на десетилетия в състояние на менопауза.

    Според Ytro.ru, тази хипотеза  е направено през 1966 г. от британския  еволюционен биолог Уилям Хамилтън. Според него, с баби и дядовци, децата се развиват много по-добре, отколкото без тях, както и очакваната продължителност на живота на поколенията на теория, трябва да се увеличи.

    Въпреки това Kahele с новите си изследвания постави всички предишни резултати под въпрос. Тя извела проблема на дълголетие на жените извън самата дискусии, разработвайки компютърен модел на еволюцията на живота, в зависимост от няколко условия. И се оказва, че дейността на бабите не са повлияли на крайния резултат.

    С други думи, продължителността на живота и здравето на човека абсолютно не са свързани с факта, възпитавала ли го е бабата като дете. Също така, съгласно Kahele, хилядите години съществуване на бабата довежда до  намаляване на репродуктивния период и до увеличаване на възрастта, на която жените раждат първото си дете.

    Във всеки случай, изследователката установява, че определена  еволюционна полза от възрастните жени все пак има: по-малко време се кърмят бебета и следователно, така се намаляват интервалите между ражданията. Което означава, че така нареченият КПД на репродуктивната възраст се повишава.

    Хипотезата за еволюционата полза от бабите е поставена под въпрос още през 2003 г., когато учени обработили в църквата на Източно – Фризийски острови (Северно море) метрични документи от XVIII – XIX век. При това те са били изправени пред два изненадващи факта.

    На първо място, в семейства с живи баби и дядовци потомците били  по-малко. А от друга страна, положително въздействие върху децата имали само бабите по майчина линия. Ако се грижили за внуците си баби по бащина линия децата не оцелявали дори до пет години.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *