Отиде си Стефка Съботинова

    На 80-годишна възраст почина народната певица Стефка Съботинова, информира БНР.

    Тя стана световноизвестна през 1994 г. с песента „Притури се планината“, която, в модерен аранжимент, е използвана във много филмови продукции.

    Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 г. в село Розов Кладенец, Старозагорско, а корените й са от Беломорска Тракия.

    Дълги години тя бе хористка на ансамбъл „Филип Кутев“ и в състава „Мистерията на българските гласове“. С ансамбъл „Филип Кутев“ гастролира в най-големите концертни зали по света.

    Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“. В него са включени песните „Притури се планината“ и „Мър, Станке ле“.

    Още тогава „Притури се планината“ е използвана като част от филмовата музика в световните продукции“ Исус от Монреал“ и „Лионците“.

    Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва и много хумористични народни песни, сред които особено популярни са „Цонке ле чушко червена“, „Заплакал е стар, бял дядо“ и „Овдовяла лисичката“.

    През месец юни 2010 година бе удостоена с най-голямото българско отличие – орден „Стара планина- първа степен“.

    Последната телевизионна изява на Стефка Съботинова бе в шоуто „Вип денс“, където излезе с помощта на проходилка и изпълни световния си хит „Притури се планината“.

    презNews.bg – Почина Стефка Съботинова.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *