Земята: Очакват ни разрушения и катастрофи

Глобално затопляне oбхваща планетата Земя. Температурата чупи  нови рекорди. Както посочват експерти от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA), толкова горещи юни и юли,  като през този сезон не е имало в историята на метеорологичните наблюдения, които се осъществяват от 1880 година.

Според наблюденията на учените, комбинираната температура на сушата  и на океана през юни е +16,2 ° C, което е 0,68 градуса над нормалното за месеца. Планетата прегрява и според NOAA това най-много личи в Перу, в централните и източните Съединени щати, Източна и Западна Азия.

Аномална е била температурата и в Световния океан: +16,4 ° C. Това е с 0,54 градуса повече от предишните стойности. Най-много се е нагряла водата в Атлантическия океан, констатират учените.

Климатолозите и по-рано твърдяха, че 2010 г. ще бъде най-горещата в историята на човечеството. Подобни прогнози дават специалисти на НАСА, които правят наблюденията си от спътници. Според водещият климатолог Джеймс Хансен, температурата на повърхността на Земята в близко бъдеще може да достигне своя абсолютен максимум.

В документа, който бе представен в списание „Геофизичен обзор“, Хансен и колегите му твърдят, че температурата на Земята през последните 12 месеца се е повишила с 0,65 градуса в сравнение с периода 1951-1980. и че глобалната температура през 2010 г. ще надхвърли данните за 2005 г., когато също е отбелязан рекорд.

По този начин сегашните данни опровергават мнението на някои учени, че глобалното затопляне скоро ще се прекрати. Планетата я чакат разрушения и бедствия.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *