Posted inБез категория

Водораслите могат да произвеждат ток

Учени от Станфордския университет са успели да получaт ток от водорасли …! Това откритие може да бъде първата стъпка към създаването на екологично биоелектричество.

Токът, които са получили учените се изработва по време на фотосинтезата на водораслите, която  както знаем, е процес на конвертиране на слънчевата енергия в химична.

Ученият от  Станфорд WonHyoung Ryu  публикува статия в списание Nano Letters, в която пише, че той и колегите му са първите, който са в състояние да получат електрони от растителните клетки. В момента опитите продължават.

Как се получава тази електроенергия? Учените са разработили специален свръхостри и тънки наноелектроди от  злато. Тези електроди са били вградени в клетката на растението  през мембраната. Било  установено, че по време на фотосинтезата  електродите започнали да предават електрически ток.

VonHeng Rue   казва в статията си, че   тези експерименти са само в първоначалния си етап и се изпълняват само с единични клетки. Въпреки това, данните са вече окуражаващи, защото е твърде възможно клетките да се превърнат в нов начин за генериране на енергия.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *