US посланик Джеймс Уорлик: собствеността на корпоративна банка не е съвсем прозрачна

    В интервю за БНТ днес американският посланик изрази виждане, че банката, където българската държава държи половината от парите си -Корпоративна банка, е със не съвсем прозрачна собственост. Ето и откъс от интервюто:

    Водещ: Да ви питам смятате ли за нормално почти половината от парите на държавата да са концентрирани в една и съща банка, която при това е доста малък сегмент от пазара? Става въпрос на другите потребители. Може ли това да се случи в САЩ например?

    Дж. Уорлик: Нямам подробна информация относно това къде българската държава слага своите пари. Но бих искал да кажа, че наистина е изненадващо, че повече от 50 процента от доходите, приходите на страната са в малка корпоративна банка, собствеността на която не е съвсем прозрачна. Затова се надявам най-малкото, че правителството ще задава въпроси, ще разгледа въпроса защо точно тази банка в сравнение с по-големите банки е избрана, за да може да гарантира, че процесът, свързан с това, е абсолютно прозрачен и че нещата се правят съобразно законодателството в страната. Но аз бих се съгласил с вас, че е изненадващо, че една такава малка банка контролира толкова голям процент от парите на страната.

    Водещ: Това поражда съмнение за възможни зависимости, нали така?

    Дж. Уорлик: Да, наистина смятам… всъщност това, че най-вече повдига въпроса защо Корпоративна банка има такъв голям процент. Наистина не вярвам, че нещо нелегално е направено, но определено се повдига въпросът… въпроси, които трябва да бъдат разгледани от съответните власти.

    Цялто интервю: БНТ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *