ICANN отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица "бг"

    Международната организация, която координира разпределението на имената и адресите в интернет – ICANN, отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица „бг“.

    Това заяви за Дневник зам. министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Съобщението е получено късно снощи. Причината за отказа е, че домейна е прекалено близък с този на Бразилия „br“. Още преди да се подаде кандидатурата имаше съмнения, че тя няма да мине именно поради тази причина.

    Какво предстои оттук нататък? Възможно най-бързо ще бъде проведена анкета, в която ще се потърси общественото мнение относно това какво трябва да бъде алтернативното предложения на България.

    Първата подобна анкета, която Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) проведе преди няколко месеца, показа, че на второ място след „бг“, хората предпочитат домейна „бгр“.

    Отказът на ICANN при всички положения ще забави навлизането на алтернативните домейни в българското онлайн пространство. Междувременно миналата седмица Русия, Египет и Саудитска Арабия стартираха своите мултиезични домейни. Един от първите руски сайтове с новото разширение „рф“ е президент.рф.

    презТехнологии | ICANN отхвърли кандидатурата на България за домейн на кирилица „бг“ – Dnevnik.bg.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *