Турция е все по-малко европейска и гледа към ислямския свят

Турция става все                         по -нетърпелива към пренебрежението на Европейския съюз и съпротивата срещу желанието и да се присъедини към ЕС, което подхранва желанието на Анкара да обърне лице към   света на исляма, пише The Times.

Президентът Абдула Гюл (на снимката) заяви, че ЕС и неговите ръководители са на исторически кръстопът и трябва да решат дали да приветстват влизането на Турция.

„Време е да се реши дали съюзът е затворено обединение, фиксирано в настоящите си граници завинаги, или трябва да има план за 50 години напред и да мисли за своите внуци и за бъдещето „, – казва той пред „Таймс“ и други европейски издания в двореца си.

Президентът изрази разочарованието си от замразеното състояние на преговорите на Турция за присъединяването към ЕС, които бяха започнати през 2005 година.

„С висок икономически растеж и население, което надвишава 73 милиона, Турция е все по-склонна да вярва, че може да се справи без членство в организацията, с която има свободна търговия „, – пише авторът Чарлз Бремнер.

„Турция е все по-малко европейска. Нашата външна политика се отклонява от позицията на Европейския  съюз“- заключи Онур Оймен, заместник-председател на опозиционната Републиканска народна партия.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *