Гърция: Бунтът срещу Европейския съюз

    Стачкуващите гръцки профсъюзи изкараха на улиците около 34 хиляди души. На митингите в Атина, Солун и други градове протестираха срещу предложените мерки на правителството, които станаха условие за получаване на заеми от ЕС и МВФ.

    По-рано министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу излезе с изявление, призовавайки гражданите „да направят големи жертви“ в името на спасяването на страната от фалит.

    Демонстрантите настояват, че цената за кризата трябва да платят „богатите“ – големия бизнес и банките.

    Повече от  10 000 носещи плакати, призоваха за борба срещу „анти-социалните действия на правителството“ и  се събраха на митинг, свикан от Общата конфедерация на труда на Гърция, включваща приблизително 1 милион работници от частния сектор, заедно с Висшия съвет на Съюза на служителите в публичния сектор, в който членуват около 400 хиляди души.

    На друг митинг, който се проведе отделно под ръководството на Комунистическата партия на Гърция, дойдоха още 10 хиляди души. Около 14 000 протестиращи се събраха на митинг в северната гръцката столица – град Солун.

    В профилната парламентарна комисия днес започна обсъждането на законопроекти, целящи да намалят заплатите и пенсиите, както и повишаване на данъците.

    Законопроектите, предложени от правителството за одобряване на стабилизационното споразумение с ЕС и МВФ, се очаква да бъдат приет в четвъртък, като управляващата партия ПАСОК има абсолютно мнозинство от 160 места в 300-местния еднокамарен парламент.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *