Белгия забрани бурката

    Белгийският парламент одобри закон, забраняващ на мюсюлманките да носят на обществени места, традиционните дрехи, покриващи цялото тяло и лицето, съобщи АФП. Текстът бе одобрен почти единодушно, само двама депутати се въздържаха. В Закона не се говори пряко за бурка или никаб, а се казва, че се забранява носенето на обществени места на каквато и да е дреха или було , които не позволяват човекът да бъде разпознат. За нарушаването му се предвиждат глоба и/или затвор от един до седем дни. Позволени са изключения само за празненства като карнавали.

    В Белгия носенето от мюсюлманките на традиционни дрехи, покриващи изцяло лицето и тялото, е по-скоро рядкост, но подкрепяйки предлаганата забрана, депутатите решиха, че тя е сигнал с принципно важно значение за обществото. Подобен закон се очаква да бъде приет и във Франция през май.

    Припомняме ви, че темата за ограничаването на този елемент от мюсюлманското облекло излезе отново на дневен ред във Франция.

    Преди месеци комисия към френския парламент препоръча забрана на бурката.

    Според оповестения доклад тя не трябва да бъде носена на редица места. Сред тях са всички административни сгради, обществения транспорт, болници, кина и други.

    В края на миналата година след референдум, Швейцария забрани строежа на минарета..

    презNews.bg – Белгия забрани бурката.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *