Земята-гигантски организъм с единно съзнание- трета част

    Феноменът на войната.

    Законът за саморегулациите мистериозно запазва баланса на съвкупността от жените и мъжете въпреки, че биологичното зараждане  на мъжки и женски индивиди да е с еднаква вероятност. Въпреки това, ако сред населението са  малко жените, сред кърмачетата започват да  доминират женските, ако са малко мъжете – те са тези, които започват да се раждат по-често.

    Това явление е добре известно в човешката общност, а демографите го наричат „явлението на военните години“. По време на войни и след тях в страните жертвите сред мъжкото са по големи сред населението и там е внезапно започват да се раждат повече момчета.

    Пример за преминаване от количеството към качеството? В.И. Вернадски въвежда понятието „биосфера“ – набор от цялата маса на живи същества, които обитават Земята. Тази комбинация според него, трябва да се приема като единен планетарен организъм.“

    Много учени са съгласни с това, че например известният немски физик Фехнер вярвал, че Земята трябва да има някакво общ колективно съзнание. Точно както човешкият мозък се състои от много отделни клетки, съзнанието на планетата, според него, се състои от индивидуалното съзнание на живите същества, които го обитават. Да се докаже, че им „свръхорганизми“, които обитават Земята и  образуват съвкупност за достигане на следващата по-висока цел, все още никой не е успял, както и да опровергае тази хипотеза.

    Нейно безспорно предимство от това, обаче, е, че не само до известна степен обяснява „волята“ на едно или съобщество, но също така предлага един модел на възприятие на света, , без приятели и врагове, които са свързани през целия си живот, взаимозависими са и взаимно се допълват.

    Земята-гигантски организъм с единно съзнание- първа част

    Земята-гигантски организъм с единно съзнание- втора част

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *