Умря най-богатата жена в света Лилиан Бетанкур

бетанкурНай-богатата жена в света и наследничка на френската козметична компания L’Oreal, Лилиан Бетанкур, умря на  94-годишна възраст, съобщи в четвъртък дъщеря  й Франсоаз Бетанкур-Майер.

„Лилиан Бетанкур умря вкъщи тази вечер, а на 21 октомври трябваше да навърши 95 години“, се казва в изявлението на Bettancourt-Meyer, съобщи канал FMTV. Дъщерята на Bettancourt подчерта също така, че „в този труден момент“,  семейството й подкрепя действащия директор на компанията L’Oreal Jean-Paul Agon и неговия екип по целия свят.

Лилиан Бетанкур е родена в Париж през 1922 година. Тя е съсобственик на основаната от  баща и през 1909 г. компания  L’Oreal. В продължение на много години списание „Форбс“ я включваше в списъка на най-богатите хора в света. Личният капитал на  Bettankur е бил в порядъка на 36 до 40 милиарда долара.

Тя активно се занимава с благотворителност и основава  Bettencourt Schueller Foundation за подпомагане и развитие на медицински, културни и хуманитарни проекти. През 2007 г. тя бе изправена пред особеното внимание на медиите, които започнаха да нищят  нейното предполагаемо финансиране на консервативни френски политици, включително френския президент Никола Саркози.