Алергията атакува. Как да я спрем?

    Алергията е една от най-разпространените болести в света. Днес  всеки трети човек на планетата страда от някаква форма на това заболяване, а броят им непрекъснато нараства. Според прогнозите на лекарите до 2015 г. половината от всички хора ще страдат от алергии. Защо това заболяване толкова бързо обхваща все повече хора, с какво ни заплашва   и как можем да се справим с тази напаст?

    Невидима заплаха

    Алергията е като бомба със закъснител- ние никога не знаем кога тя ще избухне. А това, че никога не сме имали алергии, нищо не означава. В момента  лекарите познават около 20 000 алергени! Възможно ли е да се предвиди как вашият организъм ще реагира на определен  провокатор на  болестта? За съжаление не. Важно да се разбере, че алергията е опасна дори и за тези, които не считат себе си за алергични.

    Да предизвика алергична   реакция може  прашец от растения, микроорганизмите в помещенията, косми от животни, различни храни, бактериите, които живеят в  лигавиците и кожата. Алергична реакция може да се появи в отговор на приемането на почти всяко лекарство, както и чрез контакт с домакински почистващи продукти, козметика и различни промишлени алергени.

    Нов рисков фактор

    Заради промените в климата по нашите географски ширини се появи и най-силният  провокатор на алергия в света – американската трева амброзия. Също така, за масовото разпространение на болестта през последните години  допринася и замърсяването в околната среда, както и появата на нови групи  алергени. Това се дължи на променящата се природа на нашето хранене: появиха се екзотични храни, подправки, хранителни добавки и консерванти, които не винаги са посочени върху етикета.

    Подцененият враг

    Дори първоначалната проява на алергия може да доведе до развитието на хронични форми, както и до неправилно функциониране на повечето системи в организма. В медицината все по-актуално става такова понятие като „алергичен марш“: първо  болестта се  проявява като алергичен ринит, а после се появява и хранителна алергия. В края на марша  идва и бронхиална астма. Заболяването може да бъде спряно, ако се открие навреме…

    Така че след като се появят симптоми на алергия във вид на сърбеж, кожни обриви, запушване на носа, кихане, сълзене на очите и т.н.,  е важно незабавно да се предприемат мерки за туширане на симптомите за да се вземе ситуацията под контрол.

    Търсенето  на причините за алергията във всеки отделен случай може да продължи  много дълго. През това време болестта може сериозно да отслаби здравето ви, а в някои случаи дори да стане опасна за живота, така че е важно да се действа превантивно.

    Дори ако сте алергичен, то внезапната  алергична реакция може  да се прояви откъм  най-опасната си страна. За нейната неочаквана поява трябва да сте готови винаги, особено ако пътувате до нови места, например, на почивка в някоя южна страна.

    Във вашата аптечка трябва винаги да има бързодействащо универсално средство (като Tavegil или Кламестин), което няма кумулативен ефект  и позволява бързо да се отървете от симптомите на алергичната реакция.

    Тези препарати се започват да действат бързо и  помагат да се справите с всички симптоми на алергии, независимо от това, което ги е причинило – дали е сенна хрема, копривна треска, сърбежен дерматит, екзема,  алергия към лекарства, алергични реакции към ухапване от насекоми или нещо друго .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *