Най-опасно за шофьорите е да слушат класическа музика

    betovenБритански учени   опровергаха общоприетото мнение, според което слушането на класическа музика по време на шофиране подобрява безопасността на движение.

    Както са установили експерти от London Metropolitan University, класическата музика снижава  концентрацията и удължава времето за реакция на водача.

    „Изборът на музика, която хората слушат по време на шофиране влияе върху безопасността на движението по пътищата“ – цитира констатациите  Би Би Си. При това учените са съставили списък на „най-опасната“ за водачите класическа музика.
    Най -опасна е  Симфония № 5 от Бетовен. На второ място – Токата и фуга в ре минор от Бах, на трето  – валсът на Щраус „Синият Дунав“.

    На проверка е подложена  и рок музиката. Както се оказва, много от рок парчетата влияят положително на водачите и ускоряват техните реакции. Списъкът на синглите, които имат такъв ефект, се оглавяват от  британеца Елтън Джон и американската група Aerosmith.

    Най-новите изследвания показват също, че най-доброто музикално темпо за водачите е това, което съответства на човешкия сърдечен ритъм.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *