НДСВ: Бойко Борисов – човекът, който има мнение, но не е съгласен с него

    След като пренебрегна желанието на над 700 000 подписали се под искането за референдум за АЕЦ „Белене” граждани и преобразува въпроса по своя кройка, министър-председателят Борисов втори път забърка каша с референдума. От паника.

    Типично в свой стил Борисов в неделя звънна в една телевизия и прекъсвайки предаването заяви раздразнено за изненада и на свои, и на чужди: „Ще разпоредя на ГЕРБ да гласува три пъти НЕ на референдума”. Хората в ГЕРБ изпаднаха в ступор, защото до неделя всички говореха, че трябва да се гласува с „да”, а от понеделник вече с „не”. Така Бойко Борисов затвърди определението за себе си – човекът, който има мнение, но не е съгласен с него. А референдумът беше опорочен втори път от самите вносители на предложението.

    Коя всъщност е партийната позиция на ГЕРБ? Къде е публикувано решението на Изпълнителното бюро за това как ще гласува ГЕРБ на референдума? Изобщо има ли партийна позиция или тя зависи от постоянно променящите се настроения на министър-председателя?

    Откъде обаче тази паника и каша? Когато се оформиха двата лагера на референдума видяхме, че от едната страна се наредиха БСП и ГЕРБ, а от другата СК и ЕНП. Това със сигурност не се е харесало на Бойко Борисов. Заговориха се две неща – за възможна договорка на ГЕРБ с БСП за следизборна коалиция и за сигурното връщане на въпроса за АЕЦ „Белене” в Народното събрание. На всичкото отгоре социолозите без изключение твърдяха, че хората прекрасно разбират скрития зад общата формулировка въпрос за съдбата на АЕЦ „Белене”. Ако въпросът за АЕЦ „Белене” отново се върне с „да”-то на повече от половината гласували на референдума, ще трябва отново да се вземе решение по тази толкова болна както за България, така и за ЕС, пък и за чувствителните по темата „енергетика” две супер държави.

    И като теглим чертата дотук излиза, че страховете на премиера идват от следните факти:
    1. ГЕРБ всъщност беше за строителството на нова ядрена централа, което е единствено възможно в „гьола” на Белене. Т.е. ГЕРБ е за АЕЦ „Белене”.
    2. ГЕРБ и БСП са на една и съща позиция.
    3. ГЕРБ ще не ще със своето „да” прокарва проруски интереси у нас.

    И „да”-то беше сменено бързо с „не”. Популистка и безотговорна реакция в името на тесен партиен интерес много близо до идващите парламентарни избори, която избирателите няма да имат време да забравят.

    НДСВ е за развитието на ядрената енергетика и за изпълнението на инвестиционния проект „АЕЦ Белене” и твърди, че не е допустимо по такъв популистки начин да се объркват хората и да не им се предоставя никаква информация за решение, освен политическо партийни аргументи. АЕЦ Белене не е партиен, а инвестиционен проект на страната ни. Поради тази причина НДСВ изиска публичен достъп до доклада на консултанта HSBC за АЕЦ „Белене”, за да се осигури база за информиран избор на обществото.

    Такава информация ни бе отказана както от МИЕТ, така и от БЕХ и в момента Христина Христова съди двете институции. Вчера тя получи призовка от Административния съд да се яви на дело срещу Българския енергиен холдинг на 11 февруари 2013 г. Тъй като на тази дата референдумът вече ще е минал и исканата информация няма да има такава стойност, Христова изпрати заявление до председателя на Административния съд с искане за изтегляне на делото към по-ранна дата.

    Пълният текст на жалбата ТУК.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *