Поп музиката придобива странна нееднозначност

    Поп музиката. Това са купони и тренировки в залата – оптимистични  мелодии, романтични срещи и мигове за болезнени  размишления – леко мрачните балади. Изборът в полза на определена музика отразява нашето вътрешно състояние. Като такъв анализът на популярната  музика през годините може да разкаже историята на емоционалното състояние на цял  народ, не е ли така?

    Глен Шеленберг и Кристиан фон Шева забърсаха праха от архивите на списание „Билборд“ за половин век (от 1960 г. насам) и старателно разровиха чарта Hot 100. Учените се интересували от такива емоционални сигнали, като темпо (бавно и бързо) и лад (мажор и минор).

    Мажорните  песни – те са топли, искрящи:

    Mинорните са тъмни, меланхолични:


    Така например  през 1960 г. 85% от хитовете са в мажор, а сега – само 40%. Популярната музика е престанала да бъде весела и щастлива, цялостната картина е по-сложна. Но това не означава, че преди петдесет години хората не са били тъжни. Тъга има. Но в мажор:

    И това не означава, че светът  сега е затънал в депресия. Любовта може да се изрази и в минор:

    Освен  това Америка харесва по-бавни и по-дълги песни. През 1960 г. средният брой  удари в минута е 116, а през 2000 г. – около 100. Тогава средната песен е продължавала три минути, а свежите хитове сега са около четири.

    Най-интересното е, че настоящите фаворити са по-често емоционално двусмислени. Например една тъжна песен песен се оказва денс хит:


    А мажорната композиция е много бавна (90 удара в минута):


    Може би днес феновете на попа стават все по-комплицирани, а  вкусовете – по- различни (като хората). Освен това на американския музикален пазар са включили в песните  нотки от  музикалните традиции на други страни.

    Може би хората наистина са се променили. Някои проучвания в миналото са показали, че към печалната музика се насочват слушатели предрзположени към емпатия, съпричастност, откритост към новото и интровертност.

    Може би работата е в това, че веселите  мелодии се свързват с детството (Jonas Brothers, например), а  изпълнителите и публиката от тийнейджъри,  им се  иска показна зряла възраст (и в същото време – гръмко). Между другото  Нейтън Девал от Университета на Кентъки (САЩ) и неговите колеги чрез лингвистичен анализ на текстове на песни, написани между 1980 и 2007 г., стигат до заключението, че текстовете са станали по- егоцентрични и антисоциални.

    Възможно е по този начин в популярната култура да са се отразили проблемите на нашето време. Тери Петиджон и колегите му предполагат, че изпълненията в поп музиката стават  все по-дълги и по-бавни в годините на икономически и социални катаклизми. Може би най-кошмарната южнокорейска композиция Gangnam Style също е толкова популярна, защото хората искат щипка безсмислено забавление?

    Такива хипотези могат да се измислят до безкрайност.
    Scientific American

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *