Учените продължават разработката на вирус-убиец с потенциал на биологично оръжие

    След кратка пауза, екип от учени от различни страни, водени от холандеца Рон Фушейр, обяви, че  възобновява експерименти върху смъртоносния щам на вируса A/H5N1, наречен от медиите „вирус- убиец“ и „супервирус“. За това, както пише Die Zeit, може да се прочете в доклада на научната група, публикуван в списанията Nature и Science.

    „След задълбочени изследвания и дискусии, стигнахме до заключението, че стандартите за безопасност в лабораторията на страните-участнички в експеримента са на достатъчно ниво,“ – казва ученият. Сега, пише германското издание, в експеримента участват изследователи от страни като Холандия, Япония, Великобритания, Италия, Германия, Китай, Хонг Конг и Русия.

    Както е известно, работата над създадения през зимата на 2011г.  вирус, който има потенциал за използване като  биологично оръжие (щамът съчетава най-опасните качества както на птичия, така и на свинския грип), бе спряна по етични съображения.

    Полученият в лаборатория вирус е много по-опасен, отколкото срещащия се в природата аналог на вируса, който не представлява заплаха за човешкото здраве. „Въпреки, че получената от  нас версия (на вируса) има ниска инфекциозност, заразяването с него  в повечето случаи е фатално,“ – казва холандецът.

    Този щам – не е единственият в арсенала на учените, се казва в статията. Изхождайки от съображения, според които всеки грип има способността да мутира, тази същата група изследователи, в сътрудничество с учени от Университета на Уисконсин в Медисън, решавайки да се подготви за най-лошия сценарий, „преустройва“ получените образци така,  че те са станали изключително заразни, като при епидемията от свински грип през 2009 г.

    В хода на експеримента опитните  животни са умрели в рамките на няколко дни. „Въпреки че вирусът не е смъртоносен, ние бяхме в състояние да докажем, че щамът H5N1 само след няколко мутации може да се превърне в силно заразен вирус,“ – каза Фушейр.

    В същото време, както  подчертава Die Zeit, САЩ засега не дават „зелена“ светлина за подобен опит на своя територия, настоявайки за провеждане на редица  тестове, които биха могли да определят вероятността от мутации.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *