Лавров описа възможните сценарии за инвазия в Сирия

    Интервенция в Сирия може да се случи по иракския  или югославския сценарий, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Министърът също така предупреди сирийските власти за грешки, които ще доведат до падането на режима на Башар  Асад. В същото време стана известно за подготовката на елитни военни части във Франция и САЩ за възможно нашествие на Сирия.

    Руският външен министър Сергей Лавров допуска  възможността за външна военна намеса в Сирия  „не само като случая с Ирак, но и като случая в  Югославия“. „Да, това е възможно,“ каза Лавров в интервю за Russia Today.

    В същото време той увери, че Русия няма намерение да убеждава сирийския президент Башар Асад да напусне властта, защото „ние не се занимаваме със  смяна на режимите,“ припомняйки, че самият Асад  неведнъж е казвал, че няма да напусне поста си. В същото време Лавров каза, че употребата на химическо оръжие може да бъде политическо самоубийство за сирийското ръководство.

    „Аз не мисля, че Сирия ще използва химически оръжия. Ако това се случи, това ще бъде политическо самоубийство за правителството … Всеки път когато чуваме слухове или откъслечна информация, че сирийците правят нещо с химически оръжия, двойно и тройно проверяваме нашата информация, и се обръщаме пряко към правителството (на Сирия ), и всеки път получаваме твърди гаранции, че те  няма да го използват при никакви обстоятелства „, – каза Лавров.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *