Учени от САЩ и Франция откриха лекарство срещу аутизъм

    Аутизъм – това е постоянно нарушение на развитието, което се проявява в първите три години от живота.

    Учени от Центъра по неврология в Университета  в Ню Йорк, Университета на Калифорния в  Сан Франциско, и три френски изследователски институти, са провели серия от експерименти при мишки, в резултат на което са стигнали до важно заключение.

    Учените са забелязали, че мишки, които  имали повишени нива на протеина EIF4E, показвали типично за аутизма поведение: монотонно повторение на елементарни движения, липса на взаимодействие с  другите. Освен това те не можели да намерят изхода от леко модифициран лабиринт, от който преди това излизали без никакви проблеми.

    За да коригират нарушенията в поведението им, изследователите използвали препарата 4EGI-1, намаляващ нивото на протеина. В резултат мишките, които получили лекарството, започнали да правят  по-малко натрапчиви движения, по-често да общуват с роднините си и намирали изхода от променения лабиринт.

    Проучването показало, че след действието на препарата 4EGI-1,  синтезът на протеина в опитните  мишки се върнал  на същото ниво като при техните  здрави роднини.

    През април тази година  учени съобщиха за ново лекарство от аутизъм, което също е тествано върху мишки. В основата на лекарството е  вещество, което въздейства върху  един от   невротрансмитерите в мозъка.

    Той играе ключова роля в обучението, паметта и развитието на нервната система. Учените са установили, че почти веднага след инжектирането поведението на мишките значително се подобрявало.

    Вероятно въз основа на тези проучвания в бъдеще ще се създаде лекарство за борба с аутизма.

    Засега няма  методи , с които може да се лекува болестта.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *