Posted inБез категория

FT: Може би се задава нова световна финансова криза

Вижте света и опасностите в него, призовава Дийн Джулиус в блога на  „Файненшъл таймс“.  Една или повече страни може да напуснат еврозоната. Насилието може да се разпространи в целия Близък изток. Не е изключено Конгресът на САЩ да насочи страната с  „финансова  пауза “ към рецесия. Може да се разпали островен спор между Китай и неговите съседи, и Съединените щати да трябва да се намесят, се казва в публикацията.

„По мое мнение, най-голямата опасност се крие във факта, че едно от тези или други събития ще вкарат света в нова финансова криза,“ – казва авторът.

За това има три причини. Първо, глобалната икономика все още не е укрепнала след кризата от 2007-2008 г.  Второ, икономическата политика е изчерпана – финансовата и парично-кредитна  политика достигнаха своя предел на ефективност. Третата причина – това е политическата слабост.

За да се намали този риск има необходимост от международно сътрудничество. „За съжаление  следващата година Русия ще оглави Г-20  и това е още една причина за безпокойство“, – заключава авторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *