Китайски учени изчислиха скоростта на гравитацията

    Китайските учени са изчислили скоростта на гравитацията: вероятно тя превишава скоростта на светлината.  Според изследователите, скоростта на гравитацията е около 0,93-1,05 от скоростта на светлината.  Въз основа на тези данни, китайски учени, използвайки  гравитационни сензори са установили, че гравитационните „залпове“ от Слънцето и Луната  достигат до земната повърхност за различно време.

    Гравитацията има скорост, твърдят китайски учени.

    Този вид излъчвания, въпреки че са най-слабите от всички типове електромагнитно излъчване, както и останалите, са подвластни на свойствата на другите видове излъчвания.

    Според изследователите, скоростта на разпространение на гравитацията е около 0,93-1,05 от скоростта на светлината, пише CyberSecurity.

    А  според китайските учени  самото понятие скорост  на гравитацията е по-скоро условно, тъй като тази скорост е много висока и  е близо до скоростта на светлината, а последната, както е известно, е пределна за скоростта на материята.

    В научните среди споровете за понятието „скорост  на гравитацията“ се водят в продължение на много години, но изследвания в тази област се извършват много бавно, тъй като не е лесно да се определят методите и принципите на измерване.

    Въпреки това експертите от Китайската академия на науките казват, че те са използвали т.нар. Нютонова  приливна формула, която включва такъв фактор,  като разпространение на гравитацията, за да се изчисли скоростта на това разпространение.

    „Приливите“, според учените,  са малки промени в повърхността на Земята, настъпващи под влияние на силата на притегляне на Луната и Слънцето.

    Въз основа на тези данни, китайски учени, използвайки гравитационни сензори са установили, че гравитационните „изстрели“ от Слънцето и Луната  достигат до земната повърхност за различни времена.

    Очевидно е, че това се дължи на факта, че Слънцето е 300 пъти по-далеч от Земята, отколкото Луната.

    Учените казват, че за първи път за скоростта на гравитацията в академичния свят започва да се  говори, когато започва сериозно изучаване  на океанските приливи и отливи.

    В същото време учените признават, че  на  Земята има  източници на гравитация, които могат да  внесат някои изкривявания в резултатите.

    Въпреки това, дори и при най-груби изчисления разликите в скоростта на гравитацията между Луната и Слънцето са очевидни.

    За да определят резултатите от гравитационните опити изследователите са използвали геологически и сеизмологични станции в планините на Тибет и Сянцзин. Тези региони са достатъчно далеч от океаните с техните мощни гравитации.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *