Германски фирми инвестират рекордни суми в научни разработки

    Германските компании през 2012 г. са инвестирали повече от 50 милиарда евро в изследователска и развойна дейност, повишавайки разходите в тази област с повече от седем процента в сравнение с миналата година.

    „Това са най-високите темпове на растеж в продължение на много години“, – казва Андреас Kладроба (Andreas Kladroba) от Съюза учредителите на фондове за развитие на науката в Германия (Stifterverband f?r Die Deutsche Wissenschaft).

    Експерти на Съюза са интервюирали ръководителите на повече от 20 хил. предприятия. В резултат на това те са стигнали до заключението, че увеличаване на инвестициите се извършва във всички индустрии.

    Макар че след кризата от 2009 г., германските компании започнали рязко да намаляват разходите, в същото време,  според Kладроба,  в Германия са осъзнали, че „разходите за научни изследвания са инвестиции в бъдещето, които, ако е възможно, не бива да се орязват в трудни времена.“

    Не икономисвайте заради кризата, казва той. Това е една от причините германската икономика така успешно да преодолява кризата.

    DW

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *