Бойни кораби на Китай навлязоха в Черно море за пръв път

    Генералният щаб на Въоръжените сили на Русия потвърди навлизането  на китайски военни кораби в Черно море, но не съобщи детайли.

    „Да, днес китайски  военни кораби навлязоха в Черно море по покана на украинската страна“ -са заявили пред ИТАР-ТАСС от Генералния щаб на руската армия.

    В състава на отряда влиза разрушителят с управляемо ракетно оръжие  „Кингдао“ и   патрулен кораб  „Янтай“, командващ на групата е заместник-началникът на  Северния флот на китайските ВМС адмирал Ян Цзюфей,  са съобщили от украинския военноморски флот.

    „Това е  първо посещение на  китайски военни кораби в Черно море.  В много отношения то  е станало  възможни благодарение на покана от украинската страна“ – е казал източникът

    Събеседникът на ИТАР-ТАСС е  заявил, че основната цел на китайските военни кораби в Черно море  е  да изследват навигацията и неговите географски характеристики.“ Според Конвенцията от Монтрьо, всеки чужд плавателен съд, който е влязъл в Черно море, може да остане не повече от 21 дни.

    Есминецът „Кингдао“ има водоизместване  около пет хиляди тона, той е въоръжен с комплекс от противокорабни ракети S-801A (обхват от 42 km). Корабът има на борда си зенитно-ракетен комплекс,  артилерийски системи и торпедно въоръжение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *