Стивън Хокинг: Може да се пътува през времето

    Пътуването на  човек във времето е възможно, но е ограниченo: можете да идете само в бъдещето, а миналото остава за нас  затворено,  твърди считаният за един от най-големите теоретици на съвременната физика,  британският проф. Стивън Хокинг.

    Статия за методите на пътуване в бъдещето, публикува в Лондон вестник  „Сънди таймс“.
    Ученият твърди, че теоретично пречка за такива експерименти в действителност не съществува.

    По думите му, достатъчно е  да се създаде свръхскоростен космически кораб, който може да достигне скорост   98% от скоростта на светлината.

    „От старта от Земята на такъв кораб отнема шест години, за да развие подобна скорост.

    В резултат на това в него ще се промени течението на времето – за хората на борда на превозното средство то ще се забави: за един техен ден,  на Земята ще е минала една година „- цитира думите на учения ИТАР – ТАСС.

    Според Хокинг, създаването на такъв кораб е от значение за човечеството, което трябва да излезе извън Слънчевата система, да спаси човешката цивилизация.

    Той подчерта, че теорията, според която времето има „дупки“, през които „може да бъде посетено и миналото“, е в противоречие с основите на науката.“

    Ученият отбелязва също, че преди това се е опитвал да се въздържи от такива драматични изявления, но не можел да издържи повече:

    „Глобалната науката дълго време определяше приказките за пътуване във времето като ерес, а аз обикновено се въздържах от коментари по тази тема, така че не се считам за  ексцентричен. Но сега не искам да бъда прекалено предпазлив. „

    Миналата седмица той каза още нещо интересно:

    Не говорете с извънземни, предупреди Стивън Хокинг

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *