Posted inБез категория

Раздаваме децата си в чужбина

Въпреки ниското ниво на раждаемост в България, страната е един от главните източници на деца за международни осиновявания.Това става ясно от доклада на ООН за осиновяванията по света, цитиран от Дойче веле.

България – по петите на Китай и Русия

Най-големи източници на деца за международни осиновявания, според доклада на ООН, са Азия и Източна Европа. В рамките на Източна Европа най-много деца идват от Русия и Украйна.

Щъркелът разнася българчетата навън

Сред 195-те проучени държави България е 19-та по брой на вътрешните осиновявания. Според ООН съществува зависимост между високия брой вътрешни осиновявания и ниската раждаемост.

Доста изненадващо е, че България е цитирана в доклада на ООН и като една от главните държави-източници на деца за международно осиновяване. Най-големите източници, от които идват 35 процента от всички международно осиновявани деца, са големи нации като Китай и Русия. Следват България, Гватемала, Индия, Република Корея, Украйна и Виетнам.

В доклада се казва: „В последните години всяка от тези страни е била източник на повече от 1000 деца на година, осиновени в чужди държави.“ Сред изброените държави само България и Гватемала имат население под 15 милиона, като населението на Гватемала е почти двойно по-голямо от българското.

По какво България изпреварва САЩ?

България е на 8-мо място по брой на деца, осиновени в чужбина. По данни за 1999 година главно направление за децата от България е била Италия. Другите направления – по ред на важността им, са били САЩ, Испания, Швеция и Дания.

България, Монголия и САЩ са трите водещи държави по брой осиновявания на всеки 100 хиляди родени деца. Монголия и България са респективно на 3-то и 4-то място в света и по брой на осиновени деца на под 5 години. САЩ са едва след тях, на 5-то място.

Повечето данни в доклада на ООН са за периода 1998 – 2006 година.

презNews.bg – Раздаваме децата си в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *