Официалните вещици в ЮАР поискаха от министър извинение за обвинения в магьосничество

Официално регистрираните в Южна Африка вещици поискаха извинение от министър за изказвания, които те считат за призив за лов на вещици. С остро осъждане на изявленията, направени от министъра на спорта и свободното време Fikile Mbalulа, излезе Южноафриканския алианс за защита правата на служителите в езическите култове.

Aлиансът има около сто членове в цялата страна и е пазител на интересите на хората, „които смятат, че вещарството за  тяхна религия“.  Организацията предоставя финансова помощ на лица, които възнамеряват чрез съд да отхвърлят  обвинения в магьосничество.

Представители на алианса се обидили реч, която Mbalula изнася наскоро в Кейп Таун.  Министърът заявил, че западната провинция Кейп в Южна Африка се контролира от вещици, очевидно имайки предвид премиера на провинцията Хелен Зиле и кмета на Кейп Таун Патриша де Лил, от опозиционната партия Демократичен алианс (DA) .

Западен Кейп е  единствената провинция на Южна Африка , контролирана от опозицията и управляващата African National Congress (ANC) се закле по време на предстоящите избори непременно да си възвърне Западен Кейп . Mbalula каза , че населението на провинцията трябва да вика добрите духове, за да прогони DA от провинцията.

„Вещиците от Южна Африка решително  протестират срещу подстрекателски и обидни обвинения в  магьосничество“, направени от Mbalulа – заяви директорът на алианса Деймън Леф. Настоятелно призоваваме правителството да не действа с обвинения в магьосничество и да се въздържа от изказвания, които подбуждат към лов на вещици, унижаващи тяхната чест и достойнство“ .

Според Леф , в Южна Африка не може да правят  безотговорни твърдения, свързани с вещици.
Безпочвените  обвинения в магьосничество са недопустими, тъй като въз основа на това , жителите на Южна Африка често са преследвани и обвинявани, и даже са изхвърляни от домовете им. В други африкански страни такива изявления биха могли да доведат до масови убийства.

В Южна Африка има закон, според който обвиненията в магьосничество се наказват с глоби до 400 000 ранда (около 40 хиляди долара) или лишаване от свобода до 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *