Шрьодер: „Той действа точно като мен“

    shroderБившият германски канцлер Герхард Шрьодер направи  паралели между него и Владимир Путин, се казва в  материала на наблюдателя на германското издание Frankfurter Allgemeine Гюнтер Banas.

    Това, което  се случва днес в Крим, уверен е Шрьодер,  „е нарушение на международното право“.  В тази връзка, бившият канцлер подкрепя политиката на сегашния канцлер Ангела Меркел, която смята, че насроченият за  16 март референдум за държавната принадлежност на Крим е в противоречие с международното право.

    Но и на него, заяви Шрьодер,  също му се е случвало да нарушава международното право, и това се е случило по време на конфликта в Югославия. „Ние изпратихме нашите самолети в Сърбия, и те, заедно с НАТО,  бомбардираха суверенна държава без мандат от Съвета за сигурност на ООН“ – каза Шрьодер .

    Според журналиста , бившият канцлер е решил да даде трогателен пример от собственото си минало, за да  не се  „осъжда“ Путин.

    Руският президент, казва той, „иска да консолидира Русия, да я  развива икономически и да я изравни със САЩ“.

    „Въпреки това, не всички методи използвани от руския лидер, са правилни“ – признава Шрьодер. Също така, бившият канцлер смята, че „у Путин, както и у  всеки човек с историческо мислене, има определен страх да не бъде обкръжен“, съобщава изданието.

    Източник : Frankfurter Allgemeine

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *