Лъвовете могат да изчезнат само след 10 години

leoЦарят на животните, лъвът, символ на благородство , смелост и сила в продължение на десетилетия , може да изчезне напълно от лицето на земята .

Показателно е, че лъвовете изчезват не само поради липса на местообитания в природата или заради бракониерите, но и заради  абсолютно легалния лов и залагане на капани на тези представители на котките , за циркове и зоологически градини .

Проучванията показват, че само преди няколко години  броят на лъвове в Африка е надвишавал 50 хил.,  докато днес те са не повече от 17 000 .

Южна Африка, Намибия и други страни насърчават техния лов, което носи в хазната им  десетки милиони долари. Само заради това умират годишно около 1000 лъвове .

Как го правят сега? Лъвове, приготвяни за лов, се отглеждат в  специални ферми , наречени „частни резервати“. Още при раждането лъвчетата се отнемат от майките   и те  свикват с хората. Първоначално ги експлоатират още като малки, като се позволява на туристите да  хранят бебетата от бутилка. Те, охотно плащат пари, за да погалят малките лъвчета. После  животните се отглеждат в клетки.

При достигане на зрялост, такъв домашен  лъв се тъпче с  транквилизатори и се поставя в клетка с размерите на две футболни игрища. Идва богат турист, обикновено американец, и му се позволява да застреля  лъва и да се снима над тялото на това „диво и опасно животно“.

Лъвът при това не е бягал никъде, просто е бил застрелян, а неговото чучело се изпраща като декорация у  дома на „героя“ – турист. Цената на един лъв може да достигне 140 000 долара.

Между другото, много посетители в „резервати“, където гледат малки лъвчета,  дори не подозират какво ще се случи с тях в бъдеще. Фермерите крият това от страх , че широката публичност ще съсипе техния бизнес и ще ги лиши от постоянни доходи .

Според учените, ако ситуацията не се променя, дивият   лъв като вид ще изчезне след 6-10 години .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *