Легендарната фирма Kodak обявява фалит

    Eastman Kodak  през следващите няколко седмици ще подаде иск за защита от кредиторите съгласно Глава 11 (Chapter 11) от Кодекса на Съединените щати по несъстоятелност.

    За това на 5 януари писа вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на няколко анонимни източници.
    Според вестника, управляващите дружеството все още имат шанс да  избегне фалита, но Kodak вече е започнала да се подготвят за работа под закрилата на глава 11. В частност, компанията води преговори с няколко банки за финансиране на операции, докато е в състояние на фалит. Най-вероятно, пише The Wall Street Journal, официалното обявяване в несъстоятелност ще бъде обявено в началото на февруари. От компанията никой не коментира това.

    Под защитата на Глава 11 компанията ще бъде в състояние да работи и да изпълнява задълженията си към клиентите. Както отбелязва WSJ,  Kodak възнамерява да се съсредоточи върху продажбата на 1 100 от нейните патенти. По този начин под въпросът е  бъдещето на компанията, в която работят 19 хил. души.

    Kodak няколко години е губеща компания, поради което акциите и на борсата постоянно поевтиняват. През изминалата година те  паднаха   с повече от 91%,  а  на 4 януари се сринаха наведнъж с 28 процента. Това се случи след като WSJ съобщи за вероятната несъстоятелност на Kodak.

    Слуховете за финансови затруднения на компанията започнаха от края на 2011 година. През октомври беше обявено, че Kodak се опитва да привлече допълнително финансиране от  900 милиона долара.

    През 1980-1990-те години Kodak е един от водещите производители на филми и камери. В допълнение, компанията първа пусна на пазара цифров фотоапарат (през 1975), но не можа да получи от това голяма печалба – след като филмовите камери бяха заменени с цифрови, делът на Kodak на пазара започна да пада. Своят максимум (повече от 92 долара) акциите на дружеството достигнаха през 1997 година. Сега една акция на Kodak струва 47 цента.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *