В специална ДЕКЛАРАЦИЯ СДС се обяви срещу строежа на нови ядрени мощности в България

    Декларацията е озаглавена : Правителството твърдо трябва да отстоява националния интерес, а не боязливо да насочва вниманието на Русия към строежа на нов блок в АЕЦ Козлодуй.

    С приближаването на 30 януари 2012 г – срока определен на HSBC да се произнесе по икономическата целесъобразност  да се строи АЕЦ Белене страстите отново се нагорещяват. Правителството твърдо трябва да отстоява националния интерес, а не боязливо да насочва вниманието на Русия към строежа на нов блок в АЕЦ Козлодуй.

    За сетен път заявяваме, че ядрена мощност на този етап не е необходимо да се строи, поради съображения, които сме излагали публично и подробно, но явно пак трябва да ги припомним.

    Даже при рекордните количества изнесена ел.енергия през миналата и настоящата година, генериращите ни мощности са натоварени едва наполовина.

    В страната най-сетне се оформя консенсус около тезата на СДС от години, че енергийната ефективност няма алтернатива и без да се бавим трябва да стартираме саниране на сградния фонд на страната, усвоявайки максимално европейските фондове за целта. Това ще отвори много повече работни места във време на криза, отколкото един или два ядрени блока.

    Газифицирането на бита е друга стъпка, която би редуцирала потреблението на поскъпващата ел.енергия и също би отворила работни места. В България битовата газификация обхваща 3-5% от населението, докато в Европа е над 50%.

    Не можем да си позволим увеличаване на ядрените мощности без да сме решили проблема със съхранението на радиоактивните отпадъци. Подобно поведение е престъпно спрямо бъдещите поколения.

    Времето назад  доказа, че енергийните прогнози за очакваното потребление на ел.енергия под давлението на проруското лоби винаги са били силно преувеличавани само и само да ни нахлузат на шията руската зависимост.

    Реалистичната прогноза / в унисон и с прогнозата на ЕБРД / е, че нова /ядрена/ мощност ще е необходима   след 2025 год.

    Следователно след 2020 год. отговорно ще поканим Русия и всички заинтерсовани страни за решаването на проблема. Надяваме се до тогава на пазара да са вече нови и напълно безопасни реактори.

    Упражнението което се прави в момента от HSBC е напълно излишно и струващо много милиони на бедния български данъкоплатец. Достатъчно български институции и експерти се произнесоха относно икономическата нецелесъобразност от строежа на ядрена мощност понастоящем.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *