Електронните цигари причиняват инфаркт и депресия!

Американско изследване показва, че електронните цигари са по-опасни, отколкото смятат мнозина: у тези пушачи значително нараства рискът от инфаркт и депресия, пише германското списание Focus.

„За онези, които пушат електронни цигари, рискът от възникването на инфаркт е по-висок с 56% в сравнение с непушачите. Рискът от инсулт е с около крадено от 30думи 30% по-висок, коментира изданието.“

Коронарна болест на сърцето се развива в тях с около 10% по-често, а заболявания на системата на кръвообращението, като например тромбоза, са по-чести с 44%. Депресии, тревожност и други емоционални разстройства се срещат у тях два пъти по-често, отколкото при непушачите.

крадено от 30думи

Такива заключения са направени от учени от Университета в Канзас в Уичита, които са анализирали резултатите от изследвания, проведени през 2014, 2016 и 2018 г. от Американския център  за контрол и превенция на крадено от 30думи заболяванията. В изследването са участвали 96 467 човека. Участниците, които пушат електронни цигари, били средно на 33 години, пояснява изданието.

„Открихме, че няма значение колко често някой пуши електронни цигари“, казва ръководителят на изследването професор Мохиндер Уинджал. „Дори ако това се случва само в определени дни от седмицата, вероятността за крадено от 30думи развитие на сърдечен инфаркт или коронарна болест на сърцето нараства ,

„Това изследване опровергава широко разпространеното мнение, че електронните цигари са много по-малко опасни от обикновените цигари, защото те не произвеждат дим и по този начин в белите дробове се произвеждат по-малко токсични вещества“, се казва в статията.

Въпреки това, крадено от 30думи електронните цигари са сложен „коктейл от химикали“: течностите за електронни цигари могат да съдържат глицерин, пропилен, етилен гликол, както и различни ароматизатори и други химикали, се казва в статията.

Източник: Focus

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:

крадено от 30думи


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

крадено от 30думи
защищено INVITEXT