Електронните цигари причиняват инфаркт и депресия!

Американско изследване показва, че електронните цигари са по-опасни, отколкото смятат мнозина: у тези пушачи значително нараства рискът от инфаркт и депресия, пише германското списание Focus.

„За онези, които пушат електронни цигари, рискът от възникването на инфаркт е по-висок с 56% в сравнение с непушачите. Рискът от инсулт е с около крадено от 30думи 30% по-висок, коментира изданието.“

Коронарна болест на сърцето се развива в тях с около 10% по-често, а заболявания на системата на кръвообращението, като например тромбоза, са по-чести с 44%. Депресии, тревожност и други емоционални разстройства се срещат у тях два пъти по-често, отколкото при непушачите.

Такива заключения са направени от крадено от 30думи учени от Университета в Канзас в Уичита, които са анализирали резултатите от изследвания, проведени през 2014, 2016 и 2018 г. от Американския център  за контрол и превенция на заболяванията. В изследването са участвали 96 467 човека. Участниците, които пушат електронни цигари, били средно на 33 години, пояснява изданието.

„Открихме, че крадено от 30думи няма значение колко често някой пуши електронни цигари“, казва ръководителят на изследването професор Мохиндер Уинджал. „Дори ако това се случва само в определени дни от седмицата, вероятността за развитие на сърдечен инфаркт или коронарна болест на сърцето нараства ,

„Това изследване опровергава широко разпространеното мнение, че електронните цигари са много крадено от 30думи по-малко опасни от обикновените цигари, защото те не произвеждат дим и по този начин в белите дробове се произвеждат по-малко токсични вещества“, се казва в статията.

Въпреки това, електронните цигари са сложен „коктейл от химикали“: течностите за електронни цигари могат да съдържат глицерин, пропилен, етилен гликол, както и различни ароматизатори крадено от 30думи и други химикали, се казва в статията.

Източник: Focus

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

защищено INVITEXT