Анадолската информационна агенция нарече България „Бивша османска територия“

За първи път държавната Анадолска информационна агенция нарече България бивша османска територия. Формулировката е част от материала на медията за призива на Турското външно министерство към нашата страна да не ограничава правата на малцинствата.

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата. „Призоваваме Република България крадено от 30думи да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система“, заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Реакцията е заради разпоредбите в Изборния кодекс, които ограничават броя на крадено от 30думи секциите в Турция до 35. Позовавайки се на говорителя на Външното си министерство,  държавната Анадолска агенция пише, че като бивша османска територия в България има значителен брой турско малцинство от около 10%, според официалните данни от преброяването, а много български граждани живеят в Турция.

Формулировката, че България е бивша османска крадено от 30думи територия е на медията. Тя не присъства в официалния текст с позицията на турското външно министерство, публикуван в интернет страницата на ведомството.

Информацията е на :  dariknews.bg

защищено INVITEXT