Анадолската информационна агенция нарече България „Бивша османска територия“

За първи път държавната Анадолска информационна агенция нарече България бивша османска територия. Формулировката е част от материала на медията за призива на Турското външно министерство към нашата страна да не ограничава правата на малцинствата.

Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права крадено от 30думи на малцинствата. „Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система“, заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

крадено от 30думи

Реакцията е заради разпоредбите в Изборния кодекс, които ограничават броя на секциите в Турция до 35. Позовавайки се на говорителя на Външното си министерство,  държавната Анадолска агенция пише, че като бивша османска територия в крадено от 30думи България има значителен брой турско малцинство от около 10%, според официалните данни от преброяването, а много български граждани живеят в Турция.

Формулировката, че България е бивша османска територия е на медията. Тя не присъства в официалния текст с позицията на турското външно министерство, публикуван в интернет страницата на ведомството.

Информацията крадено от 30думи е на :  dariknews.bg

крадено от 30думи
защищено INVITEXT