Ако трима поискат една информация, тя се публикува

Занапред, ако трима души са поискали достъп до една и съща информация, тя трябва да се публикува на сайта на съответното ведомство. Това е една от промените в Закона за достъп до информация, в сила от 12 януари 2016 г.

И още – гласуваните от парламента изменения вещаят край на споровете с държавни и общински администрации за начина на получаване на сведенията от публичен интерес. Последните законови промени обявяват, че от януари 2016 г. занапред на електронните заявления за достъп до информация се отговаря по електронен път (интернет), като чиновниците не могат да изискват специален електронен подпис, нито подписването на някакъв протокол. С две думи – искате информация по електронен път, ви се отговаря по същия начин, без тежести.

Това обявиха днес на пресконференция изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева, шефът на правния отдел Александър Кашъмов и други правозащитници, работещи за прозрачността на сведенията в държавата.

Трета значима законова промяна пък вкарва ред в традиционната защита на „трети лица”. За какво става дума? Досега, ако поисканата по закон публична информация от държавни и общински структури касае и други, т.нар. „трети лица”, се искаше тяхното изрично съгласие. А ако то не се даваше, информацията биваше отказвана. Сега пирамидата се обръща с „обърнатата тежест на доказване” от третото ице, по израза на Александър Кашъмов. Конкретно – конкретното лице, фирма, институция трябва изрично да заяви съгласие или не данните за него да станат публични. Ако замълчи – администрацията е длъжна да отговори на запитването.

В годишния си доклад Програма „Достъп до информация” отчете общо 321 случая на търсене на правен съвет и консултация.  Засилен е интересът към информация за разходване на публични средства, отчетоха правозащитниците. Общо през 2015 г. са подадени 60 жалби и писмени защити, като 24 от тях са били по случаи на граждани, 21 – на неправителствени организации и 15 – на журналисти. 49 от решеният на съда са били в полза на търсещите информация,  19 – в полза на администрацията.

Сред „победите” си програмата отчете отмяната на отказа да се даде информация за състава на прокурорското звено „Антикорупция”. Като проблем – отказът на депутатите засега да създадат държавен орган, отговорен за контролирането на достъпа до информация и практиката по него. Оказва се, една Украйна е далеч по-напред от нас. В техния закон от 2012 г. като отговорен за тази важна дейност е посочен заместникът на националния омбудсман.

Отчетът на „Програма достъп до информация“ можете да прочетете тук.

http://defactolegal.bg